
Beleggingsaanpak
Het Balanced Wealth Fund is gebaseerd op Fundamentele Risicospreiding (FRS), dit is een unieke beleggingsaanpak waarbij balans centraal staat. Daarmee boeken we op termijn aanzienlijk betere resultaten dan met een ‘traditionele aanpak’, waarbij een combinatie van alléén aandelen en obligaties wordt gebruikt. Door risico’s zorgvuldig te spreiden over méér beleggingscategoriëen, creëren we een stabiele portefeuille die minder afhankelijk is van één bepaald economisch scenario. Hierdoor ontstaat een portefeuille met minder tussentijdse verliezen (Zie grafiek 4) én hogere rendementen (Zie grafiek 3). Hieronder leggen we dat in meer detail uit.
Beleggen doe je om op termijn een hoger rendement te genereren dan je op je spaarrekening kan krijgen. De meeste vermogensbeheerders of beleggingsfondsen richten zich daarbij op een combinatie van aandelen en obligaties. Dat levert inderdaad op termijn een beter rendement op dan je geld op de bank te laten. In de onderstaande grafiek laten we zien hoevéél méér rendement je met zo’n portefeuille zou hebben gemaakt vanaf 1960. We doen dit aan de hand van een Traditioneel Neutrale Portefeuille met 50% wereldwijde aandelen en 50% wereldwijde staatsobligaties.
De grafiek illustreert dat je met beleggen inderdaad op de lange termijn meer rendement kan genereren dan je geld simpelweg ‘op de bank’ te laten. Over deze gehele periode zou je met beleggen jaarlijks een ca. 3% hoger rendement hebben behaald ten opzichte van de bank. Daar moeten de kosten, bijvoorbeeld voor aan- en verkooptransacties of voor het beheer van je portefeuille nog vanaf.
Wat de grafiek ook laat zien is dat dat rendement geen rechte lijn is en dat er ook tussentijdse verliezen kunnen ontstaan. Die kunnen behoorlijk groot zijn; het meest recente voorbeeld is 2022, waar je als belegger in wereldwijde aandelen en obligaties (50/50) ruim 15% had verloren.
Die tussentijdse verliezen kan je ook illustreren aan de hand van een grafiek met ‘drawdowns’. Simpel gezegd laat die grafiek zien wat die portefeuille aan tussentijdse verliezen heeft geleden vanaf een ‘hoogste punt’ (de lijn raakt dan de 0% lijn, waar je dus geen verlies hebt). Als de lijn vanaf daarnaar beneden gaat, dan betekent dat dat je vanaf dat hoogste punt een verlies gaat maken. Als die lijn weer terug is bij de 0% lijn, dan heb je je verlies goedgemaakt. Hierin kan je dus zien hoe groot je maximale verlies was en hoelang het duurt voor je dat weer hebt goedgemaakt; daar waar die neerwaartse lijn weer op het ‘0%-punt’ is teruggekeerd.
De ‘prijs’ die je betaalt om op de langere termijn die extra 3% te verdienen zijn de tussentijdse verliezen die wel meer dan 30% kunnen bedragen. Het kan dan lang duren om van deze tussentijdse verliezen te herstellen. Zou het niet mooi zijn als dit profiel verbeterd kan worden, zodat er minder grote tussentijdse verliezen zijn en toch op termijn een solide rendement behaald wordt?
Met dat doel is het Balanced Wealth Fund ontwikkeld. Deze aanpak slaagt erin om minder tussentijdse verliezen te combineren met een hoger rendement onder de streep. Dat doen we door uit te gaan van een aantal fundamentele waarheden:
Beleggers worden op termijn beloond voor het nemen van risico;
Verschillende beleggingscategorieën reageren verschillend op economische schokken.
Het eerste punt wordt al duidelijk als we naar de grafiek hierboven kijken; door te beleggen in een eenvoudige portefeuille van aandelen en obligaties maak je meer rendement dan een bankdeposito; dat extra rendement is dus de beloning voor het nemen van het risico.
Het tweede punt verdient wat toelichting. Als voorbeeld kunnen we aandelen nemen; als de verwachtingen voor economische groei toenemen, dan verwachten beleggers dat bedrijven meer gaan omzetten en verdienen en gaan de aandelenkoersen omhoog. Meer groei betekent dat bedrijven meer gaan investeren en willen gaan lenen; dat leidt tot hogere rentes en daar hebben obligaties dan last van; bij hogere rentes gaan de obligatiekoersen omlaag.
Aandelen en obligatiekoersen reageren dus tegengesteld op een economische schok in de groeiverwachting. Verschillende beleggingscategorieën reageren verschillend op dat soort economische veranderingen; dat geldt ook voor Grondstoffen, Goud en Inflatie Gerelateerde Staatsobligaties; dat zijn obligaties waar de hoofdsom gecompenseerd wordt voor de werkelijke inflatie.
Het Balanced Wealth Fund maakt hier gebruik van door ook te beleggen in die andere beleggingscategorieën en dus niet alléén in aandelen en obligaties. Dan heb je een portefeuille waar tegenvallers in de éne categorie worden opgevangen door meevallers in de andere categorie. En dat terwijl alle categorieën op termijn een positief rendemente opleveren. Dus heb je minder tegenslagen en een veel stabielere portefeuille. Het BWF belegt voor het grootste deel (ca. 90%) in:
Aandelen
Staatsobligaties
Inflatie-Gerelateerde Staatsobligaties
Goud en Grondstoffen
Deze worden gecombineerd tot een gebalanceerde beleggingsportefeuille, volgens het principe van Fundamentele Risico Spreiding (FRS); een zorgvuldige spreiding, waar verliezen van de ene categorie meer dan gecompenseerd worden door winsten op de andere categorie. Die spreiding is gebaseerd op de fundamentele tegengestelde karakteristieken van de verschillende beleggingscategorieën.
Deze spreiding zorgt ervoor dat we op termijn profiteren van het positieve rendement van alle beleggingscategorieën, zonder dat we te veel last hebben van grote neerwaartse uitslagen. Dat levert naast minder slapeloze nachten ook nog eens op termijn een hoger rendement op. In de onderstaande grafiek vergelijken we de eerdergenoemde ‘Traditionele Neutrale Portefeuille’ met het Balanced Wealth Fund over de periode vanaf 2000.
Het Balanced Wealth Fund heeft over deze periode per jaar een nettorendement behaald van ruim 5%, terwijl de portefeuille met 50% wereldwijde aandelen en 50% wereldwijde staatsobligaties per jaar een rendement van +2,9% realiseerde. Dit betekent op termijn een flink verschil in je eindwaarde.
We kunnen ook kijken naar de tussentijdse verliezen die je als belegger kan meemaken. Ook daar laat het Balanced Wealth Fund duidelijk beter plaatje zien. Dat zie je met name in periodes met inflatieschokken of groeischokken (de periode 2000-2006; de internetbubble).
En door die spreiding heb je ook nog eens minder grote tussentijdse verliezen in het Balanced Wealth Fund
Met het Balanced Wealth Fund minder grote tussentijdse verliezen én een sneller herstel
De FRS-aanpak is de basis voor het Balanced Wealth Fund. Daar zullen we ca. 90% van het totale vermogen in beleggen. Daarnaast heeft het Balanced Wealth Fund de mogelijkheid om de overige 10% te beleggen in een beleggingsfonds met een wezenlijk andere beleggingstrategie.
Dit doen we op dit moment in het GoRef Fund, (www.goreffund.nl). GoRef hanteert een beleggingstrategie die inzet op duidelijke trends in de financiële markten.
Die strategie is wezenlijk anders dan de FRS-aanpak. Het actief inzetten op trends is immers geen onderdeel van de Fundamentele Risico Spreiding en door deze twee strategieën te combineren kunnen we extra waarde toevoegen. Daarmee kunnen we dan het totale rendement extra verbeteren, zonder het totale risico wezenlijk te verhogen.
De oprichters van het Balanced Wealth Fund beheren al jaren het vermogen voor een aantal individuele beleggers. Daarmee hebben ze in de afgelopen jaren gedemonstreerd dat de aanpak inderdaad een stabiel en solide resultaat oplevert. We laten hier de resultaten vanaf 2019* zien en doen dat na kosten.
* Het Balanced Wealth Fund zal voor ca 10% in het GoRef Fund beleggen. Dat fonds bestaat vanaf 2019; daarom kunnen we hier daadwerkelijk gerealiseerde rendementen vanaf die datum laten zien.
Ook maken we een vergelijking met de resultaten van een Traditionele beleggingsaanpak (Neutraal 50/50) met 50% wereldwijde aandelen en 50% wereldwijde obligaties: